Grenlandzka gastronomia

0

Na Grenlandii wszystkim rządzi natura, a jeżeli bierzemy pod uwagę rolnictwo (duży artykuł poświęcony grenlandzkiemu rolnictwu został opublikowany w 22 nr magazynu „Zew Północy”) i gastronomię, jest to nieustający temat do dyskusji. Pokrywa lodowa Grenlandii rozpościera się na większości terenów tego kraju, pozostawiając tylko niewielkie obszary ziemi na południu nadające się do hodowli owiec czy uprawy niektórych warzyw i owoców. Renifery, piżmowoły i owce są odpowiednikami tradycyjnych zwierząt hodowlanych. Z wyjątkiem kilku farm z owcami, zwierzęta te żyją na wolności, a ich naturalne i bezstresowe życie przyczynia się do niezwykłej delikatności i jakości mięsa. Mniejsze zwierzęta takie jak pardwa czy zając polarny dopełniają menu. Warzywa i owoce wciąż zajmują miejsce jedynie jako dodatek do dania, a nie danie samo w sobie. Morze i ląd, które posiada niezliczone ilości różnorodnych ryb i arktycznych ssaków, stało się głównym źródłem pozyskiwania jedzenia na Grenlandii. Jest ono gastronomicznym kompasem dla myśliwych i rybaków, do tego stopnia, że często nazywają swoje osady i wioski elementami charakteryzującymi dany kawałek lądu, np. Kapisillit to ,,miejsce łososia”, Ammassalikto ,,miejsce gromadników”. W ten sposób, połączenie produktów z wód i zboczy Grenlandii składa się na unikatowe potrawy, które zachwycają smakiem! W Polsce raczej trudno o kilogram mięsa foki, piżmowołu, wieloryba lub renifera. Dlatego można w zastępstwie użyć jagnięciny. Poniżej przepis na piżmowoła:

Składniki
4 x 250g polędwicy z piżmowołu
oliwa z oliwek
800g ugotowanych młodych ziemniaków
8 całych ząbków czosnku
150 – 250g oliwek
Kilka gałązek tymianku
250g obranych i pokrojonych w plasterki pieczarek

Składniki na duszoną czerwoną kapustę:
1 czerwona kapusta
2 liście laurowe
½ laski cynamonu
½ filiżanki brązowego cukru
½ filiżanki dżemu porzeczkowego
1 filiżanka soku z pomarańczy
1 filiżanka czerwonego wina
½ filiżanka marmolady z pomarańczy
Szczypta mieszanki przypraw (zmielony cynamon, kolędra, gałka muszkatołowa, imbir, goździki i ziele angielskie)
3 gwiazki anyżu
sól i pieprz

Sposób przyrządzania
Zetrzyj kapustę do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku przez 2-3 godziny w średniej temperaturze.

Chipsy z pasternaku:
Obierz pasternak i pokrój w cienkie plasterki na szatkownicy. Smaż w głębokim oleju aż będą złociste. Odsącz na ręczniku papierowym.

Na gorącą patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, dodaj pokrojone ziemniaki, czosnek i oliwki. Mieszając od czasu do czasu dodaj tymianek oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu. Wymieszaj wszystko razem.

Wetrzyj trochę oliwy z oliwek i przypraw w polędwicę i usmaż na patelni grillowej według swojego uznania. Kiedy przewrócisz steki na drugą stronę, dodaj pokrojone grzyby i podsmaż wszystko razem.

 


Statystyki odwiedzin strony (dane Google Analytics)

Unikalni użytkownicy: 0

Wszystkie wyświetlenia strony: 5

Unikalne wyświetlenia strony: 5


0/50 ocen

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj