CYPRYJSKI TŁUSTY CZWARTEK

CYPRYJSKI TŁUSTY CZWARTEK

Ostatnio na ulicach Limassolu pojawiły się wielkie, kolorowe figury (tzw. karnawalistikes maskes), przedstawiające m.in. postacie baśniowe, bohaterów mitologicznych, a także będące karykaturami znanych osób, np. aktorów. Kukły te trochę śmieszą, a trochę przerażają. Czy zdobią miasto? Hm… To kwestia gustu.

2003-03-05 17.51.26

2003-03-05 17.51.05

2003-03-05 17.52.29

 

Pierwszy dzień karnawału, zwany jest tsiknopempti (od „tsikna” – „woń przypalonego mięsa” i „pempti” – „czwartek”). Tego dnia – jak sugeruje jego nazwa – Cypryjczycy jedzą dużo mięsa, głównie jagnięcinę pieczoną na rożnie (tzw. souwlę).2012-01-15 05.19.15

Raczą się też pierożkami ze słodkim nadzieniem z twarożku z cynamonem, które nazywają się pourekia.

WP_001211

Jeśli chcecie przeczytać co w tej chwili dzieje się na wyspie wejdźcie na blog autorki

 

 

(Visited 164 times, 1 visits today)

Powiązane wpisy

Share This

About the author

Maria Christou

Nazywam się Maria Zofia Christou. Od 2010 roku mieszkam na Cyprze, w Limassolu, nad zatoką Akrotiri. Uczę języka polskiego w państwowych centrach kształcenia dla dorosłych - Επιμορφωτικά Κέντρα. Opublikowałam dwie książki: "Moje długie cypryjskie wakacje" (2013) i "Moja barwna cypryjska mozaika" (2016). Znaleźć w nich można prawie wszystko, co mnie na wyspie Afrodyty zainteresowało, poruszyło i zachwyciło. Są tam m.in. informacje o zabytkach, opisy cypryjskich zwyczajów i tradycji, a nawet przepisy kulinarne... A w tle - moje życie w obcym kraju, który z każdym dniem staje mi się coraz bliższy. Moją cypryjską opowieść kontynuuję na blogu...

View all articles by Maria Christou

1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.