Typowe greckie śniadanie

Typowe greckie śniadanie

Powszechnie wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. No może, poza Grecją, gdyż tutaj ważniejszy zdaje się wieczorny posiłek. Nie oznacza to jednak, że Grecy nie jadają śniadań, a taka jest obiegowa opinia. Dodam, że nieuzasadniona i błędna.

Grecy śniadania jedzą, a nawet je celebrują. Przeciętny turysta nie jest w stanie tego dostrzec, ponieważ z reguły nie dociera do prywatnych domów, a po wtóre przebywa głównie w sezonie, gdzie widzi tylko dziadków w kafenionie popijających kawę lub kogoś, kto przemyka ulicą z kawą w ręce.

W trakcie sezonu letniego tempo i godziny pracy nie pozwalają cieszyć się porządnym posiłkiem z rana. Dlatego często wystarczyć musi kawa, z ewentualnym dodatkiem kawałka pity, koulourakia czy innej bułki, zakupionych po drodze w piekarni.

Pracownikom hotelowym pracodawca często zapewnia posiłek w postaci bufetu. Znajdują się tam zwykle wędlina, żółty ser, marmolada, pieczywo i kawa. Niekiedy jajka w różnych formach. Jednak nie jest to typowe, greckie śniadanie, lecz raczej część hotelowego bufetu, w którym często królują śniadania angielskie, amerykańskie czy europejskie, tak by zaspokoić różne gusta hotelowych gości.

Jakie jest greckie śniadanie?

Na pewno różne w każdym regionie, gdyż typowe greckie śniadania bazują na lokalnych produktach, tradycyjnych potrawach oraz sezonowych warzywach i owocach.

W Tesalii mogą to być kiełbaski Trikala, avgofetes, ser galotyri, miód tymiankowy i koulourakia Salonikis. Na Cykladach froutalia Andros, czyli rodzaj pożywnego omletu z miejscowych produktów, słodkie pastele czy sery, w tym kopanisti z Mykonos.
Na Krecie, spróbujecie miejscowych serów, miodów, śmietany, posmakujecie mizithropitakia, jajek sadzonych z stakovoutyro (w Chanii), czy słodkich placków luxnarakia.
W całej Grecji dostaniecie lokalne wypieki, jogurt, sery i masło oraz słodycze: miód, dżem lub chałwę. Do tego świeże owoce, orzechy, napoje z dzikich górskich ziół i naturalnie grecką kawę. Moja sąsiadka, starsza, ponad dziewięćdziesięcioletnia kobieta zawsze na śniadanie pije specjalną mieszankę złożoną z jęczmienia, cieciorki i naturalnej kawy. W mieszance tej macza paksimadi, rodzaj jęczmiennych sucharków. Zjada też ser anthotiro polany miodem.

Śniadania różnią się tez sezonowością. W zimie są bardziej pożywne, często ciepłe. W lecie można zaspokoić głód sezonowymi owocami, jogurtem, serem i nieodłącznym pieczywem. Lubię greckie śniadania, bo są pachnące, smaczne, zdrowe i urozmaicone. Pozwalają rozkoszować się smakiem i dobrze zacząć dzień. Dlatego błędem jest powtarzać, że Grecy nie jadają śniadań. Jadają, ale się z tym nie afiszują.
Smacznego, miłego dnia :)

Greckie smaki

Wyspa Rodos

(Visited 510 times, 1 visits today)

Powiązane wpisy

Share This

About the author

Rodos

Z zawodu- ekonomistka, z wyboru - żona i matka, z zamiłowania - kucharka, a z konieczności - pracownica turystyki. Zakochana w Grecji od czasu pierwszego pobytu w 1994 roku, postanowiłam zamieszkać w niej dziesięć lat temu. Od tego czasu Rodos, stało się nie tylko moim domem, lecz również miejscem na ziemi.

View all articles by Rodos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.