6.01 – Dreikönigstag, czyli Święto Trzech Króli.

6.01 – Dreikönigstag, czyli Święto Trzech Króli.

Trzej Królowie to według tradycji chrześcijańskiej osoby, które przybyły do miejsca narodzin Jezusa Chrystusa, aby go przywitać i obdarować cennymi darami. W katolicyzmie, prawosławiu i Kościołach Wschodu uważani są za świętych. Święto to obchodzimy również w Szwajcarii (od 1311 roku), pod nazwą Dreikönigstag. W większości kantonów jest to normalny dzień pracy. Mimo tego, iż nie jest to święto państwowe, ma swoją tradycję. Co roku w Szwajcarii sprzedaje się około miliona charakterystycznych ciast, przygotowanych specjalnie na ten dzień. Tak wygląda Dreikönigskuchen:

IMG_0193

IMG_0196

 

IMG_0194

Są to bułeczki drożdżowe z rodzinkami, posypane lukrem i migdałami.
Do każdego opakowania dołączona jest papierowa, złota korona.

IMG_0197

IMG_0200

W jednej z bułeczek wianka umieszczony jest plastikowy król.
Ten, kto znajdzie go w swojej porcji ciasta otrzymuje złotą koronę i zostaje królem tego dnia :)

 

PRZEPIS:

– 1/2 kostki drożdży,
– 2,5 dl mleka,
– 50 g margaryny,
– 500 g mąki,
– łyżeczka soli,
– 5 łyżek cukru,
– jajko,
– 100 g rodzynek,
– rozbite żółtko,
– łyżka śmietany,
– kostka czekolady.

Zrobić rozczyn z drożdży, mleka i odrobiny mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie roztopić margarynę. Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki: rozczyn z drożdży, mleko, mąkę, cukier, jajko i margarynę. Dobrze zagnieść ciasto, dodać do niego rodzynki (można wcześniej namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły), znów odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż urośnie. Następnie podzielić ciasto i uformować z niego kulki, do jednego wsadzić kostkę czekolady, która będzie namiastką plastikowego króla. Wymieszać żółtko ze śmietaną, posmarować bułeczki i odstawić na 15 minut. Pozostaje posypać bułeczki płatkami migdałów i odstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ten, kto trafi na bułeczkę z czekoladą zostaje królem dnia :)

 Smacznego!

(Visited 238 times, 1 visits today)

Powiązane wpisy

Share This

About the author

Anna Paszkowiak

Rodowita wrocławianka, w Szwajcarii od 2013 roku. Z wykształcenia pedagog, z zamiłowania blogerka. Otwarta na nowe kontakty, miłośniczka literatury, kotów i sypanej herbaty. Kolekcjonerka pozytywnych chwil w życiu, magnesów z podróży, pocztówek z całego świata i słoni z różnego tworzywa. Uwielbiam gotować, podróżować i spędzać czas z najbliższymi. Jestem dobrym słuchaczem, co wynika z aktywnego zainteresowania różnymi dziedzinami psychologii. Staram się być dobrym człowiekiem :)

View all articles by Anna Paszkowiak

2 comments

  1. Anna Paszkowiak
    Post author
    Ania Paszkowiak

    Przeczytałam Twój komentarz dopiero teraz, więc trzymać już kciuków nie będę, ale mam nadzieję, że tym razem Ci się poszczęściło! Jeśli nie, na pewno kiedyś się w końcu uda :)

    Pozdrawiam ciepło.

  2. Kamm

    Jutro w naszej piekarni tez kupie takie buleczki.Nasz piekarz do jednego takiego kranca wklada „zlotego” krola.Ten,kto go znjdzie wygrywa nagrode pieniezna.Jeszcze nigdy mi sie to niestety nie przytrafilo.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.